Det är kul att läsa igenom tidigare matlagningstips för att på så sätt försöka rama in vad som trendar just nu. Där surdeg och långkok var inne för ett par år sedan är nu asiatiskt riktigt hett. Surdegsbrödet har fortfarande stark position, men det är mycket spännande att följa utvecklingen för glutenfria bröd. Fröknäcke som i princip bara innehåller massa spännande och nyttiga fröer är riktigt hett just nu! Lätt att göra själv, dessutom.

För att vara imponera i år bjuder du över dina vänner på en glasnudelsalladsmiddag med fläskytterfilé, och tänker igenom dryckestillbehöret en gång extra. Till asiatiskt vill du ha ett lätt, torrt vin med inte alltför hög alkoholhalt. Tänk till exempel på hur du pressar lime på dina fräscha asiatiska rätter – det här är vinets syfte också, att tillföra fräschör och lätt syra.

Etiketter på mat, inte på människor

2018 är helt klart det trendigaste att noga tänka igenom vad det är du stoppar i dig. Många väljer att äta vegetariskt till vardags och lyxa till det med kött på helgerna eller vid någon speciell tillställning. Till desserten vill vi gärna att värden ska ha funderat ut ett spännande ägg- och mjölkfritt recept, gärna så nära raw det bara går.

Vi äter källkritiskt, men är öppna för nya tolkningar. Vi är noga med var maten kommer ifrån och vad den innehåller. Samtidigt behöver vi inte längre slänga oss med egna etiketter – nu äter även den mest trogna köttätaren ett vegansk alternativ ibland. Gränserna suddas ut, helt enkelt.

För att balansera den spännande, asiatiska streetfood-kulturen som vi har börjat älska så mycket så älskar vi också det traditionella och inhemska. Det är med andra ord inget konstigt att det hetaste i Ljungbyholm är fläsk och bruna bönor!

Andra saker som är trendigt att stoppa i sig 2018:

  • Airfried chips – en nyttigare metod för att fritera våra älskade pommes.
  • Matchakaffe, såklart.
  • Ärtor och bönor som snacks. Rostade mungbönor, bondbönor med salt.
  • I princip allt från Korea – bibimbap, kimchi, gochujang. Kanske passa på att köpa snigelkrämer från de stora K-beautybolagen också?
  • Alkoholfria alternativ till drinkar. Skål!