Att baka sitt eget bröd är för de flesta den absolut godaste starten på en ny dag. Få bröd som man köper i affären kan mäta sig med dem som man bakar själv.

Recept från Matklubben kommer att ge dig en mängd variationer på bröd att baka. Sök bland de olika recepten och låt dig inspireras. När det gäller bakning, till skillnad mot matlagning, är det betydligt viktigare att följa recept medan det med matlagning är lättare att improvisera. När man har bakar sitt favoritbröd ett antal gånger med lyckat resultat och lärt sig dimensionerna och måtten, kan man dock börja experimentera med nya smaksättare.

När man bakar sitt eget bröd, och speciellt då man bakar surdegsbröd som blivit så populärt under de senaste åren, är det viktigt att man tänker på saker som att:

  • Förvara sin deg på en plats i köket med rätt temperatur. Surdegar gillar hatt ha det lite varmare under jäsningen. Även andra degar föredrar rumstemperatur.
  • Undvik drag, kyla och hetta vilket leder till att din deg kommer att jäsa sämre.
  • Var noga med att följa det recept du har.
  • Tänk på att för mycket mjöl kommer att göra det färdiga brödet hårt, medan för lite kommer att göra brödet degigt.

Vill man läsa mer om surdegar, och vad man bör tänka på när man bakar med den typen av jäsning, kan man läsa här. Det är visserligen lite krångligare för nybörjaren, men i gengäld får man supergoda bröd.