Att unna sig några goda rostmackor med marmelad på eller ett par goda kakor någon gång ibland är ingen större fara. Men om du gör det till en vana och äter det var och varannan dag så kan det faktiskt vara så att dina tänder kommer att ta skada. Att ta hand om sina tänder är nämligen extremt viktigt för oss människor då vi kommer att behöva dem under många, många år. Därför är det viktigt att man regelbundet ser till att man får sina tänder undersökta.

I DN presenterades ett nytt projekt som ska förbättra barns tandhälsa, som idag skiljer sig markant åt beroende på vart i Sverige man bor. I artikeln stod bland annat detta:

– Det gäller att fånga upp problemen så tidigt som möjligt och skapa bra rutiner kring tandvård. Vi vet från tidigare studier att fluorlack på tänderna är ett effektivt komplement för barn som är i riskzonen för karies, säger Margaret Grindefjord.

Idag kallas alla 3-åringar till tandvårdskontroll, men i vissa områden kallas också 2-åringar för att man tidigt ska kunna stötta och ge råd. Nu går man alltså ännu lägre ner i åldrarna.
Statistik som finns samlad hos landstinget visar att skillnaden mellan barn i olika områden är mycket stor. I socioekonomiskt starka områden, som Bromma och Lidingö, är 97 procent av treåringarna kariesfria. I mer utsatta områden är det endast runt 90 procent av barnen som har felfria tänder.

Klicka här för att läsa hela artikeln.

Få rätt hjälp

Om du har återkommande problem med dina tänder eller bara vill ta hand om dem ordentligt så bör du alltid söka professionell hjälp. Om du exempelvis bor i Göteborg och är ute efter en tandhygienist så kan du söka på tandhygienist Göteborg på Google om du inte vet vart du ska vända dig. Det viktigaste är att du hittar någon som du trivs bra med och som du kan lita på för att hålla dina tänder rena och friska.