Sugen på att ge dig in i restaurangbranschen? Att starta upp ett café eller en restaurang som har öppet enbart sommartid kan vara en början. Nedan följer tips på vad man ska tänka på för att det ska bli lyckat.

 

pexels-photo-374592Något som har blivit lite utav en trend är att starta upp sommarcaféer på landet eller gårdsrestauranger. Faktum är att om det går riktigt bra kan vissa caféägare leva på sitt sommarcafé året runt. Att starta upp ett eget café är inte så svårt bara man börjar småskaligt, och skaffar den utrustning till restaurangen som är mest nödvändig innan man börjar expandera med olika sorters bakverk eller en espressomaskin. Det finns dock väldigt många regler angående att starta en restaurang eller ett café, som gäller exempelvis kunskap om hygien, livsmedel och andra krav på verksamheten som skatter och avgifter till kommunen. Hos Livsmedelsverket finns en utförlig guide för den som vill läsa mer om de lagar och riktlinjer som finns för restaurangägare.

 

Tips till den som vill starta ett café

 

  • Gör en ordentlig affärsplan. Det allra bästa är att ha en unik idé som lockar gäster. Speciellt om caféet ligger lite avskilt.
  • Bjud på gratisfika. För att få kunderna nöjda är det alltid en god idé att bjuda på något extra, som hembakade småkakor eller hemmagjord saft.
  • Marknadsför dig. Det ska inte vara en hemlighet att caféet har öppnat. Sprid ryktet på sociala medier och via dina vänner, sätt upp lappar i närheten som på mataffärer, stränder eller andra samlingsplatser.
  • Ta hjälp. Att ha ett café är mycket jobb så se till att ha familj, vänner, släkt eller grannar som kan ställa upp och hjälpa till. När det gäller den ekonomiska biten är det alltid bra att ta hjälp med redovisning och skatter tills man har koll.
  • Ha ett miljötänk. Just ett miljövänligt, närproducerat och ekologiskt tänk är väldigt vanligt hos gårdscaféer eftersom de ofta ligger på landsbygden.
  • Enligt Metro.se är det viktigt att ta reda på konkurrensen. Finns det fler caféer i byn? Vart rör sig folk normalt sett? Om det redan finns fler små gårdscaféer kanske det är bättre med en restaurang med ett helt annat tema.