Att de flesta svenskar dricker en kaffe det första man gör på morgonen, efter maten, till fikat, under en jobbpaus och egentligen när helst man känner suget är inga konstigheter. Vi dricker kaffe som vi dricker vatten. Men varför? Varför har kaffe blivit så populärt? Eller, man kanske borde säga, varför har kaffe alltid varit en dryck som är populärt?

Kaffe på det?

Kaffe har i århundraden varit en dryck som stått för social status, avkoppling och inte minst sin uppiggande effekt genom koffeinets fantastiska förmåga att liva upp kroppen. Förr var kaffet mer en markör för det kulturella och man drack i kaffehusen då man diskuterade filosofiska och politiska frågor. Nu är kaffet något som gemene man dricker och att ha en egen nespresso-maskin eller att beställa hem snabba kapslar från www.caffeimpresso.se är en självklarhet. Det här med snabbkaffe är för de desperata stunderna innan lön eller när man är ute och vandrar i fjällen.

Vi i Europa drack kaffe redan i mitten av 1600-talet, men det var inte förrän man på 1800-talet insåg att det var koffeinets fantastiska förmåga som fanns i kaffet och som gjorde en piggare. Något som många studenter nu har som en självklar dryck under sena timmar inför tentor. Men kaffe som dryck hjälper till mer än att bara hålla oss pigga. Många anser att kaffe har otroligt många fler bra egenskaper och är en riktig hälsodryck. Nu finns det många studier som bland andra visar på att några koppar kaffe om dagen kan minska riskerna för prostata- och bröstcancer och att kaffet även innehåller inflammationshämmande antioxidanter som är goda för kroppen. Men, som med allt gott så gäller det att inte överkonsumera.

Ja, en kaffe till kakan eller maten är verkligen att sätta pricken över i:et. Och eftersom vi är så vana vid det blir det en skrämmande tanke att tänka sig ett liv utan kaffe. Visst är det?