brunchDet är igen nyhet kanske att brunch har blivit det nya trendiga sättet att träffas på under helgerna. Det har till och med spridit sig in i politiken där förändringar inte är så särskilt känt för att gå snabbt, så med det i åtanke kan man säga att brunch har blivit etablerat i Sverige och här för att stanna. 

I större städer som Stockholm så erbjuder de allra flesta ställen, främst hotellrestauranger, brunch på helgerna men de kan variera i kvalitet. På de restauranger som serverar bäst brunch i Stockholm finns inte bara det klassiska ägg, bacon och pannkakor utan de har även helt väldigt stort urval av olika brödsorter. Allt från surdegsbröd, rågbröd, vitt bröd, rostbröd och såklart croissanter. Men efter brunchgästerna fått i sig den salta delen av brunchen så vill de avsluta med något sött och då vill man kunna välja mellan olika kakor, tårtor, muffins och andra bakverk att mätta sötsuget med. Det är ju ganska vanligt att man vill sitta en stund med sina vänner och diskutera gårdagens utekväll eller uppdateras om vad som händer i respektive liv om man inte setts på ett tag och då är det med fördel om man kan ta lite små bakverk att äta på tillsammans med kaffets påtår, tretår eller kanske fyrtår.

Populäraste bakverken på brunchbordet är:

  • Pain au chocolat
  • Cupcakes
  • Muffins
  • Kanelbulle
  • Banankaka

Att äta brunch ute kan vara rätt dyrt, det går på mellan 200-300 kronor och vill man lyxa till det och äta på Grand Hôtel som har bröd från deras egen krögare Mathias Dahlgren så får man betala runt 500 kr. Ett tips kan vara att bjuda på brunch hemma eller bara unna sig en egen brunch och allra helst om det går att kombinera med att duka upp utomhus i solen. För att slippa stiga upp supertidigt för att baka kan man baka det mesta innan och frysa in för att sedan stoppa in i ugnen och grädda samtidigt som äggröran ska göras och baconen stekas. Ett tips är också att skippa drinken Bloody Mary eller mimosa som annars är populära drinkar till brunchen och satsa på bärsmoothies och juices, kanske kan du använda samma bär och garnera dina bakverk!