”Nej tack det är bra” är nog ett svar många som har problem med gluten är vana att säga när det serveras godsaker – men allt oftare kommer nu kakor och bullar som glutenfria, vilket inkluderar alla i möjligheten att äta gott. Och i en tid då specialkost i allt från att man inte tål laktos, gluten eller är vegan – kan det vara svårt att veta hur man ska bjuda in till en festmåltid utan att behöva laga flera olika rätter.

En av de som har lyft detta är Malin Randeniye, en matinspiratör som anser att http://www.dreamstime.com/-image24981674det är viktigt att alla känner sig välkomna att äta. Hon säger: När jag bjuder på mat vill jag att alla som är bjudna ska få en härlig smakupplevelse, ingen ska känna sig utanför eller sitta med ett tråkigt specialalternativ. Hon menar på att det viktigast är att släppa på de gamla rätterna, varför inte välja att serva en sallad med qunino istället för pasta? Då är det plötsligt många fler som kan äta – dessutom är pasta inte alltid det bästa för ens kropp oavsett om man har problem med gluten eller inte.

Ska du bjuda in till en middag? Kolla in andra alternativ bortom det vanliga, som exempel kan du hitta mycket bra mat på  Rawfoodshop.se – och den är både nyttig och anpassad så att den ska passa många. Ett alternativ är ju också att laga många smårätter, då finns det alltid någonting som alla kan äta – men då måste du ju komma ihåg att det är både kostsamt och lätt kan bli dyrt. Är det värt det?

Förhoppnings kommer allt fler att välja att servera mer hälsosam mat, nu har ju till och med bakelse-paradiset Paris valt att gå mot glutenfritt, då deras bagerier har börjat möta efterfrågan. Så är du gluten? Håll ut – snart kommer det komma fler alternativ.