”Dyra kalas stänger barn ute” är rubriken i en artikel från Svenska Dagbladets Näringsliv, och det är verkligen en sanning. Vidare skriver man i artikeln:

Ordet barnkalas ger 796 000 träffar på nätet. Dansskolor, simhallar, lekland och bowlinghallar. Och det finns ingen hejd på hur man i dag kan välja att fira sitt barns kalas. Många har insett potentialen med att ta hand om stök, bök och aktiviteter under barnets stora dag. Men tjänsterna är inte gratis. Ett partaj med bowling, pannkakor, glass och godis för 20 barn går loss på cirka 3 000 kronor.

Och 3000 kronor kanske inte är mycket för en familj som har en stadig och stark ekonomi, men för de familjer som inte har råd blir stressen stor.

Tänk dig själv. Ditt barn får gå på otroliga kalas. Det är biofest, bowling, simkalas, stora lekland, middag på McDonalds. Självklart tycker han eller hon att det är jätteroligt, och för dig som förälder är det härligt att se hur ditt barn får möjlighet att leka på ställen som du kanske inte har möjlighet att ta ditt barn. Men så börjar det närma sig ditt barns födelsedag, och trots att du snålat den senaste tiden – finns det inte utrymme till annat än ett kalas i hemmet. Men hur kommer då de andra föräldrarna att reagera? Och hur kommer ditt barn att må när han eller hon ”bara” får ett kalas med tårta och lekar i hemmet? Det är nog ingen trevlig känsla.

49 miljarder på presenter per år

I artikeln har man pratat med Stina Fernqvist som är forskare vid Uppsala Universitet, och läst på i frågor kring barnfattigdom i Sverige. Hon menar på att kalastrenden drabbar allt fler i landet utan stark ekonomi och säger att ett vanligt alternativt för att lösa problemet – är att föräldrarna tackar nej till de andra barnens kalas. Så ska det självklart inte behöva vara, speciellt inte när ett barnkalas går att ordna med ganska små medel och en dos fantasi. Vårt tips till dig som känner igen dig i denna situation är att ignorera vad man ”ska” göra och ha ett kalas för ditt barn som passar er. Du kan enkelt beställa kalasprylar på nätet och en enkel bakelse kan se magnifik ut med lte tårtdekorationer. Ballonger gör det lite extra festligt och låt lekar vara i fokus. Barn gillar ju faktiskt att leka, och har inte speciellt stora krav – till skillnad från deras föräldrar. En smart idé kan även vara att sätta en gräns på budgeten på presenterna. Enligt en artikel från Dagens Nyheter köper vi presenter för 49 miljarder varje år. Det kan ju tyckas lite väl. Sätt en gräns på 150 kronor per barn, så kommer du mest troligt känna en uppskattning från föräldrarna. Du är säkerligen inte ensam i att känna av denna kalashets, och någon måste vara den första att sätta ner foten för att ändra trenden. Lycka till!

 

 

 

Gräddtårta – enkelt att göra och även billig, men med lite dekorationer ser den mycket snofsigare ut.