Har man bakning och matlagning som hobby är det antagligen en av de absolut bästa tiderna på året som nu väntar. Juletider innebär för de flesta bullbak, kokning av knäck och ischoklad, bakning av pepparkakor och karameller, rullning av köttbullar och mycket, mycket mer. Stressigt tycker många, fantastiskt tycker andra.

Gillar man att baka och laga mat är det ju helt fantastiskt att spendera flera timmar eller lediga dagar i köket. Inför julen är det härligt att laga mat och bara tillsammans med vänner eller familjen. Att stå och stöka i köket tillsammans med sina närmaste är ett härligt sätt att umgås oavsett vilken tid på året det är men på julen är det något alldeles extra i och med alla speciella saker som då ska tillagas och förberedas.

Att ha det perfekta köket är nog drömmen för alla bak- och matlagningsfantaster. Kanske är det i år ni struntar i julklapparna och istället lägger pengarna på ett nyrenoverat kök? Det är i alla fall svårt att inte bli inspirerad och sugen på ny köksutrustning i toppskick när man tittar på sidor som denna: http://www.cylinda.se/portal/kok.

Men alla vill inte ha nytt kök. I utdraget nedan från en artikel i Na.se kan vi läsa om Birgit och Jon som firar jul i ett flera hundra år gammalt kök.

”Den gamla gården brann på 1500-talet och dagens Skogsberg, som kallas nya gården (!) byggdes upp 1584, berättar Birgit Ryding.

– Och köket låg redan då där det ligger i dag.

Birgit Ryding är trettonde generationen i samma släkt som bor på Skogsberg och använder detta kök.”