Köket är en viktig del av hemmet och hur vi underhåller, lagar mat och utvecklar nya förmågor. För många är köket den viktigaste delen och det är inte konstigt egentligen när det handlar om så mycket väsentligt för livet som sker i köket. Inte bara tillreder man maten inne i köket, man utvecklar det, utforskar och äter den tillsammans. Bröd har länge varit en tradition som medfört att man bakade tillsammans i släkten och hade en speciell gemenskap. Köket har senare fått flera speciella betydelser och handlar inte bara om bullbak med släkten:

  • Tv-program har blivit allt mer centrerade runt köket och matlagning, bland annat har vi kockar som lagar mat, såsom Jamie Oliver och Gordon Ramsey. Men vi har även fått nya stjärnor som tar in kända personer i sina kök och lagar mat och exempelvis spelar musik ihop, ”Pluras kök” är ett sådant program.
  • Fler tv-program där amatörer får visa sina konster dels i sina egna kök men även i ett tävlingskök, ”Halv åtta hos mig” och ”Masterchef” handlar om amatörer som tävlar om att bli hyllade matlagare.
  • Köket designas i en större grad och handlar mycket om att få in en social del runt köket, det ska inte bara lagas mat i det utan också drickas vin och umgås, hos 99kok.se får man inspirationen till det bästa köket.