Det finns mycket som vi människor njuter av här i världen, men godsaker måste väl ändå vara något av det mest uppskattade som finns. Vi älskar allt det som triggar våra smaklökar på ett angenämt sätt, och för någon som är lie nere finns det nästan ingen bättre bot än en riktigt god choklad.

Tänk dig att du har haft en ganska tung dag. Du missade bussen på morgonen, bara med nöd och näppe men busschauffören tittade åt andra hållet och stannade inte när du springandes knackade på dörren för att bli påsläppt. När du kommer fram till jobbet, sen till morgonmötet, så sitter du och eftersvettas en stund framför den nya kunden eftersom du fick skynda dig genom halva stadsdelen. Du glömde matlådan hemma, svärmor ringer för att säga att de tänkte komma över nästa helg och på vägen hem börjar det regna. Och du har glömt köpa en present till mamma som fyller år i övermorgon. Alla har vi sådana här dagar, och vad ska du då göra för att munta upp dig när du väl kommer hem, landar tungt i soffan och drar en djup, hopplös suck? Givetvis ska du vända dig till godsakerna. Det finns få saker som gör oss så uppmuntrade som någonting gott, och det finns flera goda anledningar:

  • Det blir att du unnar dig någonting, och att känna att man kan ge sig själv det där som man tycker så mycket om är en upplyftande känsla.
  • Om du ställer dig och bakar kan det vara en form av terapi. Att blanda en riktigt bra bulldeg, göra fina macroner eller kanske garnera vackra cupcakes, ja det är ett tidsfördriv som får dig på godare humör.
  • Choklad gör en lycklig både för stunden och rent långsiktigt. Det har visats att choklad är bra för hälsan, det minskar risken för stroke och en massa andra saker. De antioxidanter som finns i choklad är sannerligen bra för vår kropp, och du kan läsa mer i den här artikeln och chokladens goda verkningar i Svenska Dagbladet.

Sedan kommer alltid någon att komma och säga att socker minsann är livsfarligt för hälsan och rena giftet. Och visst är det så att ingenting är bra i för stora mängder, däribland socker inräknat. Det handlar inte om att du ska köpa en hel kanellängd som du trycker i dig på tio minuter, eller en godispåse på ett och ett halvt kilo som lämnar dig i någon form av koma. Nej, det handlar om att välja ut sådant man njuter av och göra det i en lagom mängd. Kanske låter det som att vi uppmuntrar till tröstätande, men så är det inte alls. Att unna sig en god bit choklad har ingenting att göra med när någon inte kan hejda sig från att stoppa i sig en massa saker som påverkar hälsan negativt, och man ska heller inte missta det för något sådant. Det handlar om att välja vad man njuter av, och göra det i en sådan mängd att det gör en på bättre humör, de dagar när allt annat går fel.