Mat och dryck i alla dess former, vare sig det är sött eller salt, är en av de allra största njutningarna som vi har här i livet. Att därför få unna sig sötsaker och annat gott då och då är i princip ett måste för att vi ska må bra, för vem älskar inte att äta sådant som är det allra godaste som man vet? Därför är det såklart tråkigt att man inte kan äta vad man vill, hur mycket som helst och när som helst. Man måste helt enkelt tänka på vad man stoppar i sig, för kroppens skull men också för munnens skull, och tänderna i den! Våra tänder får nämligen stå ut med otroligt mycket, utan dem så kan vi ju inte äta, och de måste man ta hand om! Låt oss därför ta upp några punkter för den riktiga gottegrisen, så att man kan fortsätta äta allt gott men ha sina fina tänder i behåll.

  • Att gå till tandläkaren är väldigt viktigt, det är nog något som alla har fått med sig ända sedan barnsben. Därför är det viktigt att boka in sig på någorlunda regelbundna kontroller så att man ser så att allting står rätt till i munnen. Så se till att kontakta Distriktstandvården om du vet med dig att det var längesen du var hos ”tandis” nu så är det mest största säkerhet dags för ett besök!
  • När det kommer till att ta hand om tänderna så är det såklart inte bara tandläkaren som gäller, eftersom det bara är på sin höjd en gång om året som man är där. Och det finns ju massor av andra dagar på året som man också måste ta hand om tänderna på! Att använda tandtråd, munskölj och att borsta tänderna noga varje dag är det minsta man kan göra, så slarva inte med sådant. Då blir det kanske ett mindre tråkigt tandläkarbesök nästa gång. Och det gäller att börja i tid!
  • Såklart så måste man ändå tänka lite på vad man stoppar i sig, även om det inte är något som man ska bli som besatt av.  Det handlar snarare om att välja tillfällena då man äter socker men också sura grejer, sådant som sliter på våra fina tänder!