En utav de högtider då vi äter mest godis och sötsaker är på påsken. Sedan långt tillbaka har vi svenskar delat ut påskägg fyllda med godis till varandra. Men det är även väldigt populärt med olika påskfigurer i marsipan och härliga bakverk i vårens färger.

5780246-paskagg

Julen är förbi och det är för många en lättnad, eftersom julen är en ganska så stressig och hektisk tid. Men sedan finns det de som bara älskar sådana här högtider och längtar efter nästa gång de får samla familjen och fira. De behöver faktiskt inte längta alltför länge, för snart är det dags igen. Påsken ligger visserligen ganska sent i år men om bara några månader är den här.

Godisfyllda ägg sedan 30-talet

Det som de flesta ser framemot mest med påsken, och speciellt barnen, är de söta påskäggen fyllda med en massa godis. Påskägget tros härstamma från förkristna tider och ägget har varit en fruktbarhetssymbol sedan flera tusen år tillbaka. Sedan 1930-talet har vi svenskar delat ut sådana här ägg med godis i till varandra. Traditionen med att gömma ägg tror man har uppstått ungefär samtidigt. Detta godisutdelande har lett till att vi äter så mycket som ett kilo godis per person under påskhelgen. Några årtionden innan det delades ut godisägg, och innan lösgodiset hade fått sitt uppsving, introducerades påskharen i Sverige. Påskharen kom från Tyskland och harens roll i påskfirandet var liknande den som jultomten hade på julen. Haren förekommer redan i den gamla folktron men var då inte någon snäll hare som kom med godis till barnen, utan var utsänd av häxorna för att tjuvmjölka kor på nätterna. I många läder är just jakten efter de gömda äggen en av de allra mest populära traditionerna. Exempel på länder där man går på äggjakt är Kanada, England, Tyskland och USA.

Annat godis på påsken

Förutom just det godisfyllda ägget som är så populärt i Sverige, är annat påskgodis som chokladägg och marsipanfigurer även vanliga. Det är även väldigt populärt att göra sitt eget påskgodis. På nätet fullkomligt kryllar det av olika recept på påskkycklingar i marsipan, tryfflar och kolor. Läs mer.