När det är varmt och härligt ute så är det många som vill äta lite lättare mat, som är fräsch och frisk. Men vad är egentligen bra sommarmat, undrar många? Här tar vi inspiration från en proffskock som ger sina bästa tips på god och nyttig sommarmat som du kan tillaga på grillen. 

Många vill köra på nyttig mat under sommaren för att kickstarta den nyttiga hösten i tid. Frågan är vad som är nyttig att laga till på grillen egentligen? Här kommer lite inspiration och tips för den hungrige sommarfiraren.

Årets Kock – finalist tipsar om sommarmat

I en artikel från NVP tipsar matproffset och finalisten i Årets Kock David Lundqvist om härlig sommarmat för att du ska kunna inspireras och varieras i din matlagning. Han tycker inte att man ska äta för tung mat i sommarvärmen. Han tycker att maten helst ska gå att grilla, och att det mesta faktiskt går att ställa på grillen, allt från stekpannor, grytor och plåtar till saker som läggs direkt på grillgallret.

”Det ska finnas en enkelhet och fräschör i den, inte för tung mat. Men all mat jag jobbar med ska ha höga smaker, det vill säga att man verkligen ska känna vad man äter”, säger han enligt NVP.

I artikeln tipsar David om tre av sina favoriträtter för sommaren, nämligen Grillad sparris med riven parmesan, Matjessill med röra och brynt smör samt färskpotatis och färska örter och en lyxig stek med rostad potatis, riven pepparrot och smör. Alla dessa går att tillaga på grillen.