Surdegen har helt tagit över brödhyllorna, samtalsämnena och nu kan man även lämna in sitt bröd på ett hotell när man åker bort. Men hur har det kommit sig att surdegsbrödet slagit igenom så stort just nu?

När det kommer till att se till varför olika trender kommer till handlar det egentligen bara om att kolla på hur samhällets hjärta pulserar. Just nu befinner vi oss i en period där vi vill att det ska ta tid: vi vill gå tillbaka till det gamla, det traditionella och där var sak har sin tid. Då är det inte konstigt att vi, både unga och äldre börjar intressera sig för hantverk såsom drejning, silversmide eller att baka surdeg. Här kommer du får reda på allt som har med surdegsbröd att göra så att du sedan kan bli en mästare på att baka det själv. Detta bröd är så bra och så gott att det blir en klockren present att ge bort om du ska på middag eller när någon fyller år. ”Bakat med kärlek” kan du då skriva på en vacker lapp.

Vad är surdegsbröd?

För att få till en surdeg så använder man i sin deg levande jäst och mjölksyrebakterier. Detta för att degen ska få längre hållbarhet, mycket bättre struktur men även en oerhört god smak. Och visst är det väl så. Räkna med en jästid allt från tre timmar till 48. Detta är för att man ska få fram dess karaktär. Och vad behöver du ha för ingredienser för att lyckas?

  • Surdeg
  • Ljummet vatten
  • Rågmjöl
  • Vetemjöl
  • Salt.

Och något som är fantastiskt bra är att om du känner att det här med surdeg är något för dig kan du även börja prenumerera på surdegsbröd och varje månad få hem en fantastisk liten klump som du kan skapa magi med.

Låt surdegen bo på hotell

Att ha en hund eller en katt handlar om att ta ansvar. Men, nu kan man även lägga till surdeg på listan över ansvar om vi inte vill att den ska dö när vi far utomlands. Och att få unna sig en resa är inget vi vill säga nej till. Så, att kunna checka in sin deg på ett surdegshotell är nästan ingen vi höjer på ögonbrynen för utan tar det mer som en självklarhet. Då vet vi att vår klump har det bra och vi kan njuta fullt ut av semestern för att sedan komma hem och lägga in en nygräddad bulle i ugnen.

Bra tips

På surdeg.com där du kan abonnera på surdeg finner du även många bra tips på hur du får till det bästa brödet. Och ja, det behövs en stor portions kärlek när man bakar. Men förutom lite värme från hjärtat så är det bra att tänka på att du ska använda rumstempererade ingredienser när du bakar. Samt att när du ska bara en dubbel sats så behöver du dock bara använda 75% av jästen. Sist men inte minst kan vi avslöja från sajten att om du vill ha en krispig yta kan du ta ut brödet efter att du gräddat det i någon minut och duscha av det. Spännande eller hur? Lycka till!